KOTLETY Z SOCZEWICY I BATATÓW
KOTLETY Z SOCZEWICY I BATATÓW
Składniki
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
- 350 g batatów (1 średni)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko + do obtoczenia kotletów
- 2 łyżki bułki tartej + do obtoczenia
- tłuszcz do smażenia (np. masło klarowane, olej kokosowy itp) oraz oliwa extra
- przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki, po 1 łyżeczce kurkumy, oregano i kminu rzymskiego oraz sól i pieprz
Przygotowanie
- Soczewicę wsypać do małego garnka, zalać 1 szklanką osolonej wody lub bulionu i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości.
- Następnie garnek otworzyć, dodać przyprawy, wszystko wymieszać, odparować i ostudzić. Im bardziej soczewica zgęstnieje tym lepiej.
- Bataty oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić na dużą patelnię razem z drobo startym czosnkiem.
- Dodać 2 łyżki oliwy extra i smażyć przez ok. 15 minut co chwilę mieszając. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Na koniec ostudzić.W misce połączyć soczewicę, bataty, 1 jajko i 2 łyżki bułki tartej. Uformować 5 mniejszych lub 4 większe kotlety (masa może być trochę luźniejsza), obtoczyć je w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
- Usmażyć na złoty kolor z dwóch stron na maśle klarowanym lub oleju.
Darmowy hosting zapewnia PRV.PL