KOTLETY Z SOCZEWICY I BATATÓW

KOTLETY Z SOCZEWICY I BATATÓW

Składniki

Przygotowanie

  1. Soczewicę wsypać do małego garnka, zalać 1 szklanką osolonej wody lub bulionu i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości.
  2. Następnie garnek otworzyć, dodać przyprawy, wszystko wymieszać, odparować i ostudzić. Im bardziej soczewica zgęstnieje tym lepiej.
  3. Bataty oraz cebulę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wrzucić na dużą patelnię razem z drobo startym czosnkiem.
  4. Dodać 2 łyżki oliwy extra i smażyć przez ok. 15 minut co chwilę mieszając. W międzyczasie doprawić solą i pieprzem. Na koniec ostudzić.W misce połączyć soczewicę, bataty, 1 jajko i 2 łyżki bułki tartej. Uformować 5 mniejszych lub 4 większe kotlety (masa może być trochę luźniejsza), obtoczyć je w roztrzepanym jajku a następnie w bułce tartej.
  5. Usmażyć na złoty kolor z dwóch stron na maśle klarowanym lub oleju.